menu

Voeding

Voedsel voor de ziel

Boekbespreking van het boek geschreven door Heinz Grill

In 'Voedsel voor de ziel' beschrijft geestelijk leraar Heinz Grill de vele aspecten van voeding vanuit een ziele-geestelijke zienswijze. Aan de hand van imaginaties of scheppende gedachten beschrijft hij op een klare en duidelijke wijze de werking en het karakter van de verschillende voedingsmiddelen alsook diverse samenhangen tussen mens, innerlijke ontwikkeling en voeding.

Zo verbindt hij een hedendaagse spirituele ontwikkeling met het thema voeding. In het boek vindt men dus eigenlijk geen bepaalde methode of voedingsleer terug maar vooral heldere en diepere gedachten omtrent voeding vanuit een geestelijk standpunt beschreven.

Bij de geïnteresseerde rijst nu wellicht de vraag: "Wat kan dit boek nog toevoegen aan het tegenwoordige ruime aanbod?" Dit kan misschien wat duidelijker worden aan de hand van een voorbeeld, laat ons hiervoor nu eens de granen en de aardappel naderbij bekijken.

In de voedingsdriehoek die als richtlijn en norm geldt voor voeding in onze hedendaagse cultuur worden de volkoren granen en de aardappel als gelijkwaardig voedingsmiddel op dezelfde lijn geplaatst. Deze gelijkwaardigheid wordt vooral bepaald door de koolhydraten die in beide voedingsmiddelen als hoofdbestanddeel terug te vinden zijn. Heinz Grill echter richt vanuit zielsgeestelijk standpunt vooral de aandacht op de grotere of kosmische krachten die aan een plant of voedingsmiddel werken, eerder dan op de inhoudsstoffen.

Deze werkingen van krachten of ook etherkrachten genaamd vinden we terug bij alles wat groeit, bloeit en vergaat en dus zowel bij de mens, het dier als bij de plant. In het wordingsproces van de plant zijn vier elementen werkzaam namelijk de aarde, het water, het licht en de lucht en ook de warmte. In deze elementen werken de voor het oog niet zichtbare etherkrachten of vormende krachten. Deze onzichtbare of metafysische krachten kunnen we als mens wel leren ervaren. Daartoe dienen we de benodigde waarnemingsorganen die elke mens in aanleg in zich draagt te ontwikkelen en te scholen. Verder vinden we deze levendige krachten terug bij alle planten of voedingsmiddelen maar dit echter in steeds verschillende vormverhoudingen. Vooral de licht- en warmteprocessen die aan een plant werken zijn bepalend voor de kwaliteit en de werking van een voedingsmiddel.

Wanneer we de aardappel en het graan nu bekijken aan de hand van de scheppende gedachten van Heinz Grill dan is er een tegenstelling tussen beide merkbaar. De aardappel is een nachtschadegewas en heeft als kenmerk dat de vrucht groeit tijdens de nacht. De plant schermt zich af van het licht en neemt geen licht via de fotosynthese in zich op. Een geheel ander beeld vinden we terug bij het graan. Het volkoren graan is het voedingsmiddel dat het sterkst door deze licht-etherkracht beroerd wordt. De mens kan onder meer via de voedingsmiddelen deze licht- en warmte vormkrachten of etherkrachten in zich opnemen. Wanneer we deze voedingsmiddelen tot ons nemen dan komen deze levendige licht- en warmte krachten die zich via de fotosynthese verinnerlijkt hebben in het verteringsproces terug vrij en staan ons ter verdere ontwikkeling ter beschikking.

Door scheppende gedachten van een geestelijk leraar zelf te leren denken ontwikkelen we stap voor stap een ruimer en dieper inzicht in de voedingsmiddelen. We ontwikkelen gewaarwordingen aan de hand van deze gedachten en ten slotte kunnen we na verloop van tijd deze gedachten ook in onze handelingen in de keuken tot uitdrukking brengen.

Mettertijd kunnen we ook zelf het onderscheid leren bemerken wanneer we deze imaginaties gewoon overnemen of geloven of wanneer we ze daarentegen zelf leren denken, ze zelf leren voorstellen en gewaarworden.

Het boek voorziet ons enerzijds van de nodige kennis om bewust keuzes te maken op het vlak van de verschillende voedingsmiddelen en bereidingswijzen en anderzijds om ons voedingspatroon vrijer en individueler te gaan vormgeven. Deze zielsgeestelijke gedachten kunnen een waardevolle aanvulling en verruiming zijn op onze huidige kennis omtrent voedingsmiddelen en kan de wetenschap met geesteswetenschappelijke gedachten verrijken.

Tekst : Peter Vandermeersch

© Helend opvoeden  2025

naar boven