menu

F. 5de leerjaar


Groep 7 / klas 5

In klas vijf zijn de kinderen op weg om meer in harmonie te komen met zichzelf en de omgeving. In de vierde klas beleefden ze zichzelf voor het eerst alleen tegenover de wereld en nu zoeken ze daarmee een nieuwe verbinding.

Regels en afspraken helpen hen om zichzelf te vinden, hun grenzen te leren kennen. Terugblikken op het eigen gedrag hoort daar ook bij en kan nu ook duidelijker vorm gaan krijgen. De vertelstof uit de Griekse mythologie ondersteunt de kinderen in hun ontwikkeling door o.a. onderwerpen als heldenmoed en doorzettingsvermogen, die sterk in deze verhalen doorspreken.

Doordat ze nu meer afstand hebben tegenover de wereld om hen heen, kunnen ze het vermogen ontwikkelen om de wereld met meer begrip (met het denken) waar te nemen. De wereld komt steeds meer binnen hun bereik, ze ontdekken er steeds meer over aan de hand van de perioden die het leerplan in de Vrije School aangeeft.

In deze klas bevinden de kinderen zich in de fase die aan de prepuberteit voorafgaat. Zij zijn vaak harmonisch in de grondstemming. In de spraakontwikkeling sluit de hexameter als versvoet hier goed op aan. De oude culturen (India, Perzië, Egypte en Griekenland en de mythes uit deze tijdperken zowel als de Griekse mythologie vormt de vertelstof. Fragmenten uit de Griekse mythologie kunnen in deze versvoet gereciteerd worden.

In de vijfde klas komt, na de aftastende en soms confronterende ontdekking van de andere mensen rond het kind, weer rust. De vijfdeklasser gaat zich meer verdiepen in het gedrag van anderen.

Vanuit de fantasiewereld komt er een steeds duidelijker kijk op de buitenwereld, alles moet onderzocht worden en redelijk bevat kunnen worden. Er wordt een groter beroep gedaan op zijn sociale vaardigheden, hij raakt meer gericht op de buitenwereld. Aandacht voor de mensen die samen een product maken, zodat er zaken in huis zijn die iedereen kan gebruiken De samenhang van de dingen ontdekken. Hierin is de Griekse mythologie en geschiedenis die dit jaar centraal staat een hulpmiddel. De Grieken met hun schoonheidsideaal en hun onderzoeksgeest en filosofie kunnen een goed voorbeeld zijn voor de leerlingen. De grote Griekse verhalen, waaronder de strijd om Troje en de Odyssee. De kinderen uit deze jaargroep voelen zich thuis in de wereld van de Grieken die veel gevoel hadden voor harmonie en schoonheid. Het opkomen van het verstandelijke begrip wordt ook in de Griekse mythologie en historie mooi weergegeven. De mensen konden naar het orakel gaan voor hulp maar kregen dan altijd raadselachtige spreuken te horen die de mensen pas konden helpen nadat ze daar de oplossing voor hadden gevonden.

Vakken

Rekenen

De inhouden van dit leerjaar worden steeds moeilijker voor het heilpedagogische kind. Het is nu zaak om de kinderen op een kunstzinnige wijze toch een en ander te laten ervaren van breuken (het verdelen van een taart?) maten en gewichten en schatten van verhoudingen (bakken?)

Taal

Ook hier wordt het steeds moeilijker bij te blijven. Directe en indirecte sparaak kunnen de kinderen ervaren door toneelspel, gespreksspelletjes, vertellingen en beschrijvingen.

Aardrijkskunde

Van Nederland naar Europa.

De loop van de Rijn - een verhaal van een scheepvaartgezin, bijvoorbeeld).

De weg van een product – een verhaal van een product als glas of steenkool, waar de grondstoffen vandaan komen tot bij de uiteindelijke verbruiker.

Vormtekenen

Griekse vormen, motieven uit diverse culturen.

Tekenen

Verschillende mogelijkheden en technieken proberen. Arceren?

Meer aandacht voor details in de tekeningen.

Schilderen

Steeds meer in de vorm voorstellingen schilderen naar aanleiding van verhalen en geschiedenis.

Houtbewerking

Omgaan met gereedschap.

Gymnastiek

Toestellen.

Spel

Teamwerk oefenen.

Bothmeroefeningen.

Vreemde talen

Wij houden ons bij liedjes en versjes

Muziek

Zingen en canons

© Helend opvoeden  2025

naar boven