menu

De twee voedingsstromen

Aantekeningen gemaakt tijdens cursus bij Bart de la Houssaye, Heilpedagogische herfstconferentie 2001, Scorlewald

Vanuit de geestelijke wereld komt de mens naar de aarde: er vindt een verdichting plaats tot materie. Het embryo is week, er is nog beweging in het lichamelijke mogelijk. In de ouderdom vindt er verharding plaats.

Het dier

Dieren zijn omgevingsgebonden.
Dieren zijn instinct gedreven.

De mens

De mens staat open voor de wereld.

De mens kan in vrijheid besluiten nemen.

De mens bepaalt zijn doel vanuit zijn Ik. Denken, voelen en willen worden gericht vanuit het Ik.

In het eerste levensjaar vindt er een geleidelijke verdichting van het kraakbeen plaats en het skelet verdicht zich langzaam totdat het kind instaat, is om zich op te richten. In het beenmerg wordt rode bloedlichaampjes gevormd.

In het tweede levensjaar verbindt het kind zich met de wereld via de spraak; het gaat de dingen benoemen.

In het derde levensjaar gaat het kind de dingen met elkaar verbinden; het denken komt op gang.

Er is een uiteenzetting op verschillende niveaus met de aardse elementen tijdens het menselijke leven:

De longen

De long is hét aardeorgaan. Bij de geboorte vindt de eerste inademing plaats; bij het sterven vindt de laatste uitademing plaats; er tussenin ligt de gehele levensloop.

Bij de geboorte vindt de eerste ademhaling plaats en dan beginnen de longen te functioneren. Het astraallichaam heeft zijn aangrijpingspunt in de longen. Het luchtelement bepaalt je verhouding tot de buitenwereld.

Er vindt een instulping plaats, buitenwereld wordt tot binnenwereld. De mogelijkheid een eigen binnenwereld te ontwikkelen komt tot stand. De longen functioneren als poort voor het astraallichaam.

Hieronder een aantal websites met leerzame achtergrondinformatie:

A. De voeding

De eerste voeding is de moedermelk. Geleidelijk wordt er andere voedingstoffen toegevoegd. Anatomisch en fysiologisch moet er een uiteenzetting met de voedingstoffen plaatsvinden. Er moet een totale afbraak tot stand komen. De mogelijkheid tot vrijheid te komen hangt hier van af. Om dit doel te bereiken moeten vele barrières overwonnen worden.

In de mond is de enige mogelijkheid om met bewustzijn het voedsel te ervaren. Er vindt een agressief proces plaats; er wordt afgebeten en stuk gemaakt. Onder het middenrif, in de maag wordt de spijsbrij gekneed en met behulp van maagzuren verder afgebroken. Onder het middenrif hoort geen bewustzijn, indien wel: ziek.

Het etherlichaam heeft zijn aangrijpingspunt in het water, het vochtelement. Groeikracht en levensvatbaarheid hangen hiermee samen.

De alvleesklier zit net onder de twaalfvingerige darm (duodenum). Het heeft een kop, lichaam en staart! (drieledig) Het is een essentieel orgaan, wil er verdere afbraak volgen. De enzymen breken koolhydraten, vetten en eiwitten af. Verteringsstoornissen kunnen niet plaatsvinden als deze klier niet goed functioneert.

De dunne darm van 6m. lang vervolgt de afbraakprocessen verder. Hier zijn slijmvliezen (vocht) belangrijk en ook de darmvlokken, ongeveer 10,000 kleine vingertjes die langzaam in en snel uit beweegt op een trochee ritme : - È (denken)

Ritme, van buiten aangebracht door bv. ritmische massage, kan een verstoord ritme (en dus verteringsproces) weer in harmonie brengen.

De bloed en lymfe nemen de voedingstoffen op en vervoeren ze op hun verdere weg naar de poortader van de lever.

De lever is het grootste orgaan, rechts onder de ribbenboog. Het heeft een honingraat structuur; het is verbonden met de lichtkrachten. Wanneer de lever niet goed functioneert, is het eerste symptoom het in de zwaarte zakken, moe voelen, depressie.

Ook niet besluiten kunnen nemen en niet tot actie kunnen komen, moeilijk in beweging kunnen komen, is het gevolg van een niet goed functionerende lever.

Omslag van actief naar passief
  • drie-uur 's middags - opbouwprocessen - slaap
  • drie-uur 's nachts - afbraakprocessen - bewustzijn

De lever herstelt zich snel na een operatie; het kan deels verwijder wordt en een nieuwe volledige orgaan ontwikkelt zich bij transplantatie. Het heeft een sterk verbinding met het etherlichaam. Lever/leven.

De lever heeft ook een sterke relatie met de tong. De tong neemt smaak waar. De lever neemt smaken waar, er wordt een sein opgevangen dat er bij voorbeeld suiker aankomt. Drie uur later is het gereed om de suiker te ontvangen. Is het een suikervervanger, legt hij een afschermend laagje er overheen. Als dit jarenlang gebeurt, laat de lever het een beetje afweten (ontgiften). Ook bij smaakstoffen en chemische substanties is dat het geval.

De dikke darm brengt de uitscheiding in vorm, het dikt in. Uitscheiding is buitenwereld. Wanneer iemand in de hoofdpool vastzit, is het uitscheiden moeilijk (lezen op wc) In het extreme is het te zien bij dwangmatigheid. Ongevormde ontlasting: probleem in de onderpool. Totale afbraak wordt steeds moeilijker a.g.v. voedselmanipulatie.

Niet alleen fysieke lichaam moet het goed hebben. Voedsel moet lekker zijn, wil het goed verteerd worden - het is goed om met het astraallichaam rekening te houden. Wel balans houden!

Werking van verschillende kwaliteiten

Zout: kinderen met sterke fantasiekrachten leven sterk in de binnenwereld. Zout maakt wakker.

Zoet: kinderen met dwangmatige aard, die altijd alles precies wil: suiker helpt de tegenpool om tot zijn recht te komen. Zoet werkt excarnerend.

Zuur: trekt samen. Kinderen die te veel uitvloeien, kinderen met te veel vocht (flegma) kunnen met zure smaken geholpen worden.

Bitter: om de stofwisseling (of wil) op gang te krijgen; het werkt incarnerend in stofwisselingspool, de hoofdtypen krijgen vaak gentiaan 10%.

  • melancholische (aarde) fruitsappen.
  • cholerische (warmte) pap
  • flegmatische (vloeistoffen)
  • sanguinische (lucht)

Wil het Ik op latere leeftijd in de zadel blijven zitten, moet de eerste drie jaren goed verlopen.

Ontwikkeling is niet mogelijk zonder weerstand; grenzen beleven is gezond

Moederlijke element geeft omhulling; vaderlijke element geeft grenzen aan.

Fysieke kwaliteiten zijn gebonden aan ruimte en tijd. Het fysieke heeft verzorging nodig.

Het etherlichaam houdt verband met de wereld van vorm (eindeloze variatie) en beweging (altijd aan het veranderen) Ook de etherkrachten vragen om verzorging. Moeheid is een teken van zwakte in het ether gebied.

Wat is nodig om weer op kracht te komen?
  • Ritme; ritme is leven (niet maat!) De kosmos is vervuld van ritmen, toch moeten ze steeds bijgesteld worden als wij ze in mechanica vastleggen. Het laat zich niet in een computer stoppen.
  • Het is noodzakelijk dat de dag, week en jaar in ritmen verlopen; het is een basis voor de gezondheid.
  • Salutogeneeskunde in de toekomst (gezondheid als uitgangspunt) Wat is gezond? Hoe kan deze ziekte nog een gezonde ontwikkeling tot stand brengen? Nu hebben wij pathogeneeskunde (diagnose als uitgangspunt) Dat zal een totale omwenteling teweeg brengen. Het levenskrachtenlichaam/etherlichaam zal hiervoor de basis geven.
  • Probeer ritme in je leven in te bouwen; even iets voor jezelf doen, ruimte maken ervoor om iets te doen dat jij niet moet doen maar zelf graag wilt. Het is goed om dingen op een bepaalde tijd te doen, dan wordt het tot een gewoonte; het zet zich vast.
  • Ook de wereld van beelden zet zich vast in drie dagen (presentatie/voordracht in grote lijnen). Werken met de beelden van de kinderen in onze zorg - als lange tijd steeds opnieuw overdag waarnemen en 's avonds beeld weer opbouwen, gaat een wereld van ontdekkingen open.
  • Nabootsing hoort ook bij het etherlichaam.
  • Drie dagen na het sterven maakt het etherlijf zich los van het fysieke lichaam.
  • Voeding is zonder levenskrachten als alleen de chemische substantie aanwezig zijn. In de biologisch-dynamische landbouw wordt rekening gehouden met de kosmische ritmen. Wat willen wij? Alleen zonder gifstoffen (biologisch) of ook dat wat de levenskrachten in zich dragen (biodynamisch); nooit fanatiek, alleen maar nastreven.
  • Alles wat met WAARHEID te maken heeft; de wereld van de oerbeelden, zoals in de sprookjes, werkt gezondmakend op het etherlichaam. De t.v. beelden zijn leugens en werken verzwakkend/afbrekend op het etherlichaam.

De levenskrachten kunnen zichtbaar gemaakt worden met behulp van kopersulfide. Kristallisatie van de vormen legt de stromende beweging vast; vochtgehalte en temperatuur moeten wel constant blijven. Koper geleidt, verwarmt, ontspant.

  • Aarde - punt, wortel
  • Klank/chemische - stromende element, blad en stengel
  • Licht - bloem
  • Warmte - vrucht

De plant groeit vanuit de aarde naar het licht; de mens komt(groeit) vanuit de kosmos de aarde binnen.

Afbraakprocessen bij het dier is niet volledig (daarom bruikbaar als bemesting).

De mens moet alles afbreken.

De etherkrachten bouwen in de eerste zeven jaar de organen en kunnen pas na de tandenwisseling gebruik worden om het denken te bewerkstelligen; anders verbruiken wij de krachten die nodig zijn voor dit opbouwproces.

Door nulpunt heen komen etherkwaliteiten vrij en dan kom ik weer tot opbouw m.b.v. deze etherkrachten; onvoldoende afbraak heeft allergieën, eczeem en zelfs adhd en autisme tot gevolg.

De koelkast en vrieskast breken af wat anders in ons mond/buik zal gebeuren; het etherlichaam wordt als het ware zijn werk ontnomen… wordt lui!

De bovenpool/zenuw-zintuigpool

  • Vitamine A warmte-ether
  • Vitamine B klankether (spierafwijkingen)
  • Vitamine C lichtether
  • Vitamine D levensether (skeletopbouw en in stand houden)

Bij een volwaardige voeding zijn deze 4 elementen in harmonie aanwezig. Supplementen kunnen ze nooit vervangen!

B. De zintuigstroom

De 12 zintuigen en de 4 wezensdelen

4 onderste zintuigen

  • Tastzin (fysiek)
  • Levenszin (ether)
  • Bewegingszin (astraal)
  • Evenwichtszin (ik)

4 middelste zintuigen

  • Reukzin (fysiek)
  • Smaakzin (ether)
  • Gezicht (astraal)
  • Warmtezin (ik)

4 bovenste zintuigen

  • Gehoorzin (fysiek) aarde element
  • Woordzin (ether) klank - water element
  • Denkzin (astraal) licht/lucht element
  • Ik-zin (ik) warmte/vuur element

Fysiek. Tastzin: Hard/zacht, aftasten; confrontatie met de wereld, grenzen leren beleven, ik hier wereld daar. Eczemen: huid gevoeliger, beleef ik/wereld niet goed. Niet goed ontwikkelde tastzin: over grenzen heengaan; vernielzucht/geen eerbied voor de dingen.

Ether. Levenszin: Gevoel van welzijn, thuis zijn in eigen huis (organisme). Kinderspelen oefent deze zin. Moeheid (etherlichaam)

Astraal. Bewegingszin: Leerkracht houdt kinderen wakker met gebaren, tot beweging brengen (astraal lichaam)

Ik. Evenwichtszin: Oor, Ik. Ruimte beheersen/behappen, niet meegenomen; uit het lood geslagen.

Fysiek. Reukzin: zielenproces, overvalt je, sympathie/antipathie, fijne neus hebben/onraad ruiken. De dier is aan zijn neus gebonden.

Ether. Smaakzin: Vochtstroom, speeksel noodzakelijk.

Astraal. Gezichtzin: Blijft aan de buitenkant, voert niet tot het wezenlijke. Meest beweeglijke zintuig; ontwikkelt zich embryologisch uit de hersenen.

Ik. Warmtezin: Ervaren van warmte processen, tocht: kou vatten. Het ik kan zich verbinden als er voldoende warmte is. Polarisatie: warme interesse kan een brug slaan.

Fysiek. Gehoorzin: luisteren, wezenlijke horen, horen of iets echt is, doordringen tot het wezenlijke (Duits lauschen). Buis van Eustachius: 3 (stil) botjes (ontwikkel zich vanuit de mondbeweging) Om tot het wezenlijke door te dringen moet je iets offeren. Hier wordt beweging geofferd; alles komt tot rust, ook innerlijk.

Ether. Woordzin: De afzonderlijke klanken moeten losgelaten worden, anders komt je niet tot het woord b oo m boom. Verbinding moet tot stand komen.

Astraal. Denkzin: daarmee wordt de essentie van het betoog opgenomen.

Ik. Ik-zin: Het ontwikkelt zich in de loop van het leven = het beleven van de ander.

Basis Zielenkwaliteit (simp/antipathie) Hogere
tast reuk gehoor
levenszin smaak woordzin
bewegingszin gezicht denkzin
evenwichtszin warmtezin ik-zin

Als iemand in de basis gevangen zit, komt hij niet tot ontwikkeling ten opzichte van de hogere zintuigen.

Neem bovenstaande mee in het beleven van dingen: oefenen, oefenen, oefenen:

Een goed ontwikkelde tastzin maakt het mogelijk dat de ikzin goed tot ontwikkeling kan komen.

Een goed ontwikkelde levenszin maakt het mogelijk dat de denkzin goed tot ontwikkeling kan komen.

Een goed ontwikkelde bewegingszin maakt het mogelijk dat het woord goed tot ontwikkeling kan komen.

Een goed ontwikkelde evenwichtszin maakt het mogelijk dat het gehoor goed tot ontwikkeling kan komen.

In deze bewustzijnszieletijd is het de Parcivalvraag die belangrijk is; waarom wil je dat, wat is dat, wat is er wezenlijk aan de hand.

's Avonds een beeld vormen, volgende dag weer. Het vormen van het beeld op zichzelf is een proces dat alleen in warmte opgebouwd kan worden: het Ik verbindt zich.

Buitenwereld/binnenwereld wisselen zich af, het is een ademproces, doorwarming vindt plaats, verteringsproces.

  • Warmte in hoofd: er gaat een lichtje op.
  • Warmte in hart: hartenwarmte.
  • Warmte in stofwisseling: boos worden.
  • Interesse = doorwarmen.

Ieder verteringsproces vraagt tijd.

Herhaling van het vormen van het beeld is essentieel; het gaat groeien, iets van het wezenlijke gaat verschijnen. Een oefeningsweg, iets komt binnen; er is kans dat iets anders ontstaat; er wordt een proces aangegaan.

Levensether - aardse vlak. De zintuigstroom moet ook als reëel aspect genomen wordt.

Innerlijk/uiterlijk

Uiterlijk Ademhaling - Elke levend organisme heeft dit proces.
Uiterlijk Warmte – Werkt gelijktijdig met en ondersteunend bij de ademhaling.
Uiterlijk Voeding – Biedt de energie ter ondersteuning van de andere processen.
Innerlijk Uitscheiding – Absorptie van voeding en elimineren van afval.
Innerlijk Instandhouding – De afscheidingen met de levensprocessen verbonden houden.
Innerlijk Groei – Iedere levende organisme heeft een innerlijk groeiproces. Het vermogen van een deel om andere delen te produceren wanneer het in grootte toeneemt.
Innerlijk Reproductie – Het creëren van een geheel ander nieuw organisme, inclusief de vermogen om ook weer een ander, nieuw organisme te produceren.

© Helend opvoeden  2025

naar boven