menu

Spreuken met kinderen

Spreuken met kinderen; waarom?

Dagelijkse omgang met deze teksten kan zeer harmoniserend werken, in het bijzonder ook bij kinderen. De spreuk legt de verbinding met de geestelijke wereld waaruit het kind geboren is, en helpt de ziel zich te verbinden met het aardse leven. Zinvolle spreuken bij het opstaan, bij de maaltijden en bij het slapen gaan, vormen kleine eilanden van rust in het drukke leven.

Wellicht moet men er als volwassene zelf eerst een tijdlang aan wennen, maar voor onze kinderen zijn de spreuken doorgaans een soort vanzelfsprekendheid. Vaak hechten kinderen zich erg aan 'hun' spreuk en blijven hem hun hele jeugd gebruiken.

Ochtend- en avondspreuken spreekt men als volwassene aan het bed van het kleine kind. Als het kind ouder wordt, kan het de spreuken mee gaan zeggen en uiteindelijk alleen uitspreken. Het werkt goed als men er een klein ritueel van maakt: kaarsje aan, liedje zingen, spreuk zeggen.

Uit: AntroVista, Spreuken en meditaties

Al het onderwijs dient doordrongen te zijn met schoonheid, moraliteit en eerbied.

Een voorbeeld van de omgang met de kinderen is dat iedere morgen de leraar de kinderen een hand geeft bij wijze van begroeting. De dag begint met het spreken van een klassikale spreuk.

In de gehele school, zowel klaslokalen als gemeenschappelijke ruimtes, wordt geprobeerd de aankleding goed te verzorgen. Kunst en natuur krijgen hierin een plaats.

De vieringen van de jaarfeesten vormen hoogtepunten in het schoolleven. Mede door het vieren van de jaarfeesten tracht de school door de jaren heen een gevoel van dankbaarheid te laten ontstaan en te voeden, zodat liefde, eerbied en later een gezond oordelen in de omringende wereld mogelijk wordt.

De ritmes van de dag, week en jaar, het steeds weer herhalen van alle bezigheden en de feesten, geven houvast aan de kleuters. Lang van tevoren wordt er naar een jaarfeest toegeleefd, met versjes, liedjes, poppenspel, sprookjes, vingerspelletjes en kringspelen.

© Helend opvoeden  2025

naar boven