menu

Over de antroposofie

Antroposofie is een mogelijkheid om tot inzicht te komen over de mens, zijn oorsprong en bestemming.

De antroposofie geeft inzicht in:

  • de samenhang van de mens met de natuur.
  • de ontwikkeling van de mens samen met die van de aarde.
  • de verbinding van de mens met de niet-zintuiglijke waarneembare wereld: de geestelijke wereld.
  • de mogelijkheden van de mens in het veroveren van morele autonomie en vrijheid.
  • de opgave van de mens in de medemenselijke saamhorigheid.
  • de tegenwerking die hij daarbij ervaart.
  • en de betekenis van die tegenwerking als kansen om te groeien en te ontwikkelen.

Meer inlichting op:

Antroposofie is een weg tot zelfkennis en kennis van de wereld. Ze helpt U om midden in de wereld te staan en een praktische vorm te geven aan een spirituele levenshouding. Zo kunt U met beide benen op de grond werken aan een innerlijke ontwikkeling.

Fundamentele vragen

Veel mensen hebben fundamentele vragen of diep sluimerende vermoedens over het hoe en waarom van het bestaan. Welke ontwikkelingsweg gaat de mensheid als geheel en wat is daarin de rol van de individuele mens? Waarom leven wij nu, op deze plaats, in deze tijd? Is dat allemaal puur toeval? Of maken wij deel uit van een zinvolle ontwikkeling en heeft ieder van ons daarin een eigen opdracht? Antroposofie maakt het mogelijk om zulke vragen concreet te bestuderen en door onderzoek en innerlijke scholing zelf antwoorden en inzichten te vinden.

Zelfkennis en kennis van de wereld

Het begrip antroposofie is samengesteld uit twee Griekse woorden, 'anthropos' en 'sophia', mens en wijsheid. Antroposofie kan het beste worden omschreven als een weg om door zelfkennis en kennis van de wereld te komen tot bewustwording van je mens-zijn, in vrijheid en vanuit eigen verantwoordelijkheid.

Geestelijke realiteit

Antroposofie ziet de wereld niet alleen als een werkelijkheid die je door louter tellen, wegen en meten kunt kennen of verklaren. Ze gaat uit van een niet-materiële werkelijkheid, een geestelijke realiteit, die een geheel vormt met alles wat onze fysieke zintuigen kunnen waarnemen.

Ervaren en onderzoeken

Antroposofie reikt methoden aan om de spirituele kant van ons bestaan te leren ervaren en onderzoeken. Daarbij keert zij zich niet van de wereld af maar juist naar haar toe. Alleen door het aardse leven werkelijk te leven, kunnen we het doorgronden en in verbinding komen met de spirituele kern van ons bestaan.Innerlijke scholingsweg

Antroposofie biedt de mogelijkheid om je leven te verdiepen door een innerlijke scholingsweg. Ze nodigt je uit om met beide benen op de grond vorm te geven aan een spirituele levenshouding. En zo, juist door je in te zetten voor anderen en voor de wereld, je ware 'zelf' te ontplooien.

Antroposofie

Antroposofie is een geesteswetenschap die aansluit bij het wetenschappelijk bewustzijn van de mens van deze tijd. Zoals het mogelijk is de fysieke wereld met zijn wetmatigheden te onderzoeken, is het ook mogelijk de geestelijke wereld waar te nemen en te onderzoeken. De antroposofie geeft wegen aan waarop deze waarnemingen kunnen worden verkregen, beschrijft de samenhang van de verkregen inzichten en stelt de resultaten beschikbaar. Zij wekt daarmee in individuele mensen het vermogen te handelen op basis van vrijheid en eigen inzicht. In de antroposofie nemen de gedachten van reïncarnatie en karma een centrale plaats in.

De antroposofie is echter niet alleen een geesteswetenschappelijke ken- en leerweg; de antroposofische inzichten laten zich ook vertalen in praktische toepassingen. We kennen onder meer de antroposofische gezondheidszorg, de biologisch-dynamische landbouw, de heilpedagogie (zorg voor gehandicapten), de vernieuwingen vanuit de antroposofie in de kunst (toneel, architectuur, euritmie) en het Vrije School onderwijs. De grondlegger van de antroposofie is Rudolf Steiner (1861 -1925).

Uitgebreide informatie over de antroposofie, de antroposofische vereniging en de werkgebieden vanuit de antroposofie is te vinden op de website van de Antroposofische Vereniging

© Helend opvoeden  2025

naar boven