menu

Toepassingen

Inleiding  

Praktische voorbeelden

Voorbeelden voor de verschillende leeftijdsgroepen, op basis van het leerplan - aangepast voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand.

De mens is op drieledige wijze met de wereld verbonden. Een jong kind is direct met de wereld in verbinding via de bovenpool, de zenuwzintuigpool zowel als de onderpool, de metabolisch-ledenmatenpool. Het middengebied heeft nog veel steun van de omgeving nodig om tot ontwikkeling te komen. Het kind in de basisschool heeft steun nodig van de pedagoog om het middengebied te sterken en in evenwicht te brengen. Het opgroeiende kind moet leren om zich via het middengebied tussen de andere twee polen op een harmonische wijze met de wereld te verbinden, zodat het waarlijk mens wordt.

Bij de drie lichamelijke gebieden

  1. Zenuw-zintuig gebied
  2. Ademhaling en bloedsomloop of ritmische gebied
  3. Metabolische processen en ledematen horen onderscheidelijk de drie zielenactiviteiten:
    1. Denken
    2. Voelen
    3. Willen

Soms voert de ene pool de boventoon en verdringt de andere pool, soms zijn er eenzijdigheden of onderontwikkelde aspecten. Ieder mens heeft zijn eigen constitutie en daar zal het van afhangen hoe hij in de wereld staat, hoe hij zich met de wereld verbindt en hoe hij zijn levensweg bewandeld. Door dit algemeen geldende, basale constitutiebeelden als richtlijn te nemen, kan de pedagoog het kind ondersteuning bieden. Via het leerplan worden pedagogische en therapeutische maatregelen ook toegepast op de meer specifieke, zogenaamde heilpedagogische constitutiebeelden, waar het om een sterk afwijkende disharmonie gaat.

Daar waar eenzijdigheden of zwakheden naar voren treden kan de pedagoog de lesstof voor de betreffende leeftijdsfase kunstzinnig verwerken en aanbieden op een harmoniserende, helende wijze.

Het vraagt van de pedagoog extra inzet en een zekere beweeglijkheid, om de lesstof zo aan te bieden, dat het voor deze kinderen ook te bevatten is. De stof moet op een kunstzinnige wijze toegankelijk gemaakt worden. Hierbij moet steeds in gedachten gehouden wordt dat het niet gaat om kennis overdracht of het aanleren van cognitieve vaardigheden, maar om steun op het integreren van de verschillende aspecten van de mens; om zodoende zijn of haar mogelijkheden op de best mogelijke manier te kunnen bereiken. De wil en het gevoel zijn evenzeer menselijke kwaliteiten als het denkvermogen. Vaak liggen hun bijzondere kwaliteiten juist hier!


Links

Waar mogelijk zijn afbeeldingen geplaatst van eigen werk in de verschillende voorbeelden. Omdat het een hopeloze opgave is om alle voorbeelden altijd paraat te hebben, was het soms handig om te profiteren van de vele voorbeelden die op internet zijn gepubliceerd.

Op de volgende websites die ik bezoek, vindt u meer mooie inspirerende en leerzame voorbeelden:

© Helend opvoeden  2025

naar boven