Een paar gedachten rond het vormtekenen
Vormtekenen
De werkelijke kracht van de lijn ligt in haar door de blik gestuurde kracht
De tot stilstand gekomen beweging: vorm
Vormtekenen – behalve als voorbereiding op schrijfvaardigheid, draagt het vormtekenen ook bij tot begrip van de verhouding van de deel tot het geheel: het harmonische karakter van de vormtekenen helpt beiden, het ongeconcentreerde kind alsook het in zichzelf gevangen kind dat te sterk in de details leeft.
Wat deze techniek erg mooi typeert is de volgende uitspraak:
"Vorm is een gestolde beweging"
Als je de onderstaande lijn volgt met je vinger dan merk je dat hij uit 1 lijn bestaat, een lijn die zowel centrum als periferie als ook links en rechts in contact en wisselwerking met elkaar brengt.
Vanaf de eerste klas wordt er op de VS vormtekeningen gedaan. Het is niet alleen maar als voorbereiding op het schrijven. Vooral de stromende beweging en het ritme spelen een rol... de vorm gaat in je vingers zitten, je krijgt 'weet' van de vorm!
Uit: Antroposofie & Kind
Vormtekenen in klas 5 en klas 6 is een hele uitdaging. Het gaat erom dat je met gevoel voor verhoudingen het geheel op papier krijgt. Ruimtelijke oriëntatie is hierbij heel belangrijk. Wat is de verdeling binnen de vorm? Hoe zit het met boven/onder en links/rechts? Wat is de basisvorm die eraan ten grondslag ligt? Bijvoorbeeld: cirkel, vierkant, 6-hoek, 8-hoek...
De vorm wordt eerst dun met krijt geschetst. (Zonder liniaal of passer, want die horen bij meetkunde.) Daarna wordt hij verder uitgewerkt. De mooiste vormen ontstaan als het lukt de lijnen vanuit de beweging op papier te krijgen!
Anja de Goederen
© Helend opvoeden 2025
