Natuurkunde
Het leerplan - zesde klas
Mogelijke onderwerpen voor projecten rond de natuurkunde thema's
Interessante ontdekkingen, de krachten inspannen voor menselijk gebruik, spelletjes rond deze onderwerpen. Proberen om een paar weken met een onderwerp aan de gang te gaan, aanverwante activiteiten en verhalen. Taakverdeling mag niet ten koste van de rode draad gaan; coördineren dus! Het is vooral leuk om ze de dingen zelf te laten ontdekken, waar het thema zich daartoe leent. Voor de 'gewone' school gaat het om experimenten doen die dan omschreven en getekend en geschilderd worden door de leerlingen. Wij moeten uiteraard een andere weg vinden, maar ze kunnen ook spelenderwijs ontdekken en kennis maken met de verschillende aspecten van de wereld waarin zij leven! Niet alles hoeft gedaan te worden, kies er een aantal uit.
- De vier elementen, aarde water warmte lucht. Hoe vormt stoom? IJs?
- De vier rijken aarde, planten, dieren, de mens.
- Stenen en mineralen. Kristallen kunnen goed met de sluiertechniek geschilderd worden.
- De werking van elektriciteit, magnetisme.
- Hydraulica en mechanica. Zwaartekracht, hefbomen, kranen etc.
- Klank (bijvoorbeeld instrumenten zelf maken)
- Optica (licht & kleuren). Denk aan 'brillen' van verschillende kleur om doorheen te gluren, kristallen die regenbogen weerkaatsen, door een prisma heen kijken. Met schaduw werken – schaduwtheater, met de handen tegen de muur, zonnewijzer maken.
- Processen van transformatie – yoghurt, kwark of fetakaas maken.
- Papier maken, met stempels werken (drukpers), weven. Zie elders verhaal over vlas.
- Windsok
Andere mogelijke onderwerpen
Niet de onderwerpen 'behandelen' of er over 'vertellen', maar zoeken naar een beeldende wijzen van kennismaking met de onderwerpen. Verhalen zoeken over de onderwerpen. Laten tekenen, boetseren of schilderen waarover ze tijdens het verhaal hoorden. Het liefst iets laten doen. Typerend eten bereiden van de mensen over wie ze horen.
Vulkanische werkingen en andere krachtige werkingen van de aarde zoals orkanen of aardbevingen.
Verschillende klimaten en regio's van de aarde. Woestijnen, tropische regenwoud etc.! De cyclus van het water.
Welke mensen leven daar, hoe leven zij, wat groeit daar, wat eten zij, wat maken zij, wat kopen wij van ze, hoe wordt het vervoerd?
Boeken waarin er wat te vinden is:
Water... een boek om uit te putten
Jan Scheper e.a. € 19.50
In dit boek speelt water de hoofdrol. Water is veelzijdig, het is levenschenkend, geeft plezier, reinigt, is krachtig, prachtig. Het staat centraal in de verhalen waar ieder hoofdstuk in dit boek mee begint. Verhalen waarin de veelzijdige kanten van water aan bod komen. Het komt voor in alle gedichten, liedjes, spelletjes en 'water-doe-dingen'.
Uit het voorwoord:
Met dit boek willen we een aanzet geven tot spelen met water. Kinderen spelen met de elementen als hun de gelegenheid wordt geboden. Doel van dit boek is daarbij te helpen.
Jonge kinderen willen het liefst meedoen met het werk van de volwassenen. Sterker nog: er is weinig wat hun zoveel voldoening geeft als mee mogen helpen! In deze leeftijdsfase kunnen we nog volop gebruik maken van deze drang.
Aarde, water, vuur en lucht
Walter Kraul
In het jaarfeestenboekje over carnavalstijd, staat heel veel over de elementen (vooral voor achtergrondinformatie leidsters)
Aarde, vuur, water, lucht
Jane Ray en Mary Hoffman
Opitec hobbyfix – hier kunt je online heel veel krijgen in deze lijn. Ze verkopen allerlei bouwpakketten en experimentele ontdekkingspelletjes.
© Helend opvoeden 2025
