Verhaaltjes op schoot
De peuters
Een vloertoneel
Vlinder
In het lange zomerse gras zo groen,
Lig ik luilekker niets te doen.
Ik kijk naar de bloemen en de slakken.
Uur na uur, wijl ik in het zonnetje lig te bakken.
Op een keer moes ik door de zon mijn ogen knippen,
Toen zag ik een bloempje van haar plaats wegwippen.
Het vloog in een boog door de lucht,
En ik dacht: ha, een vlindertje zo vlug.
Met haar fijne vleugels fladderde zij daar,
En danste met de feeën zowaar.
Tien viel zij als een vedertje zo zacht,
In een kleurige geurige honing schacht.
Spel-idee
Een schoottheater-presentatie van het gedichtje met een vlinder-vingerpopje. Een zachte pastelkleurige zijden doek met regenboogkleuren kan op je schoot gedrapeerd worden. Daarmee wordt een bloementuin landschap voorgetoverd. De lucht en de ruimte om je is waar de vlinder fladdert in de ruimte om je heen, in de lucht. Wees niet bang om je arm en lijf ook subtiel te bewegen om zodoende de beweging van de vlinder voor te stellen. Observeer vlinders om de bewegingen aan te voelen en innerlijk mee te leren doen. Daarmee vang jij de schoonheid en gratie van de lichte bewegingen.
Onthoud dat grove bewegingen voor de kinderen de sfeer drastisch kunnen veranderen. Te snelle bewegingen zijn ook niet te volgen. Probeer het 'lichte' te voelen in je armen en handen en beweeg op een delicate wijze. Met je vrije hand kan jij dan een bloemkelk maken waarin de vlinder kan vliegen. Zeef er nog even boven en vlieg dan weg en verdwijn.
Zeeschildpad
Langzaam, o zo langzaam beweegt de zeeschildpad
Hij tuurt in de diepe, diepe zee
Spetterde spetterde spat!
Hij duikt… en zwemt met de stromen mee.
Maar nu en dan komt hij na mij gluren…
Nu en dan komt hij na mij gluren.
Theater-idee
Een zijden doek over je arm, turkoois als het kan. De schilpad is eerst verstopt, verschijnt langzaam en loopt langs de 'arm-toneel' van de poppenspeler; hij spiekt misschien even naar de kinderen, steeds heel langzaam. Dan gluurt hij in het water, langzaam... en spetter! Hij duikt en is achter de sluier van de zeegroene zijde of gaasdoek. Hij is zichtbaar, maar ook wel een beetje mysterieus, in het water. Nu beweegt hij gracieus en vloeiend, vrij in het waterelement. Oefen voor de spiegel. Laat het toneel tot leven komen en een wonder optoveren. Jij moet er zelf helemaal 'in' komen, tot in de tippen van je vingers.
Om af te sluiten laat de schildpad dan weer naar boven komen, even naar de speler kijken en daarna uit het water kruipen. Langzaam beweegt hij weg in de richting waar hij vandaan kwam. Probeer vooral om het contrast tussen de zwaartekracht en de vrijheid zichtbaar te maken.
Het haasje en de sneeuwman
Ik ken een sneeuwman met een wortelneus.
Een haasje kwam daar langs gelopen, en dat is heus…
Wilde zojuist zijn middagmaal zoeken gaan.
Jij raadt het goed… de wortelneus van de sneeuwman ging er aan.
Knabbel knabbel girts garts girts…
Theater-idee
Maak een sneeuwman van sprookjeswol, met de droogviltnaald wat verstevigt. Ook het haasje kan gevilt wordt. Een wortel kan losjes vastgezet worden en door het haasje afgehaald worden als het zover is.
Maak een schoot-, vloer- of tafeltoneel. Drapeer zijde met wintertinten over zachte vormen om een klein driedimensionaal landschap met sneeuw te scheppen. De sneeuwman kan er al zijn, misschien met een zacht stukje witte zijde bedekt. Om te beginnen, haal de zijde er voorzichtig af zodat de sneeuwman zichtbaar wordt in het landschap.
Van ver komt nu het haasje aangehupt, kostjes zoekend. Als hij de sneeuwman ziet, hopt hij sneller en gaat er heen om onderzoek in te stellen. Met een beetje neuriën of zingen beginnen en afsluiten. Herhaal de laatste twee regels om wat langer bezig te blijven. Legt de zijde weer zacht over het haasje en de sneeuwman om af te sluiten.
Een lichttheater
Links
Afbeeldingen op deze pagina van Juniper Puppets, leuke popjes voor tafel en handpopspelen en ook (engelse) boeken.
Op deze website zijn leuke handpoppen te vinden, ook al om ideeën op te pikken om zelf te maken… De meeste zijn goed bruikbaar. Onthouden dat te veel detail niet nodig is, het wezenlijke karakter moet weergegeven wordt; GEEN karikaturen voor de kinderen gebruiken, dus ook geen Disney-figuren.
Ga maar es kijken!
www.yumpu.com/nl/document/view/19828635/het-ik-ontsluieren-onze-levenstaak-hogeschool-helicon
Een interessante werkstuk van een Helicon student over de leerplan, ook aan de hand van vertelstof: Het IK ontsluieren: onze levenstaak - Hogeschool Helicon
© Helend opvoeden 2025
