menu

Siegfried, de drakendoder

Vierde klas 9/10 jaar  

Over Siegfried (voor de leraar)

Dat is natuurlijk de meest bekende Siegfried, al heeft hij meer dan waarschijnlijk nooit bestaan, en behoort hij tot het rijk der fabelen en legenden. Toch zijn er wel referenties naar historische gebeurtenissen in het rijk der Boergondiërs, dat der Goten en dat der Hunnen. Deze Siegfried maakt deel uit van de Volsungsaga.

Siegfried, de drakendoder

In oeroude tijden leefde er op aarde een zoon van Odin, die Sigi heette en koning was. Hij had een zoon die hij Rerir noemde. Deze volgde hem op, nadat Sigi overvallen was door de zonen van een vijandige koning. Rerir kreeg van de goden te horen dat hij een zoon zou krijgen, maar nog vóór het zover was, stierf Rerir in de strijd. Zijn weduwe kreeg korte tijd later een zoon, maar stierf zelf in het kraambed. De zoon heette Volsung. Hij huwde de walkure Liod. Zij kregen tien zonen en één dochter. De oudste zoon heette Sigmund, de dochter heette Signy.

Toen Signy volwassen was, kwam Siggeir, koning van de Goten, om met haar te huwen. Hij nam haar mee naar zijn rijk. Siggeir nodigde de broers van Signy uit om bij hem te komen logeren. De broers gingen op de uitnodiging in, en werden door Siggeir gevangen genomen en aan de wolven tot prooi gegeven. Alleen Sigmund overleefde het door de wolven te doden. Hij trok zich terug in de wildernis. Signy brengt hem daar haar 10-jarige zoon die Siggeir bij haar verwekt had om hem op te voeden, maar Sigmund weigert. Tien jaar later brengt zij weer een zoon van haar, Sinfiotli (onder vermomming had zij Sigmund verleid en was deze zonder het te weten de vader van dit kind). Deze is dapper en sterk en Sigmund leidt hem op. Samen overvallen zij de burcht van Siggeir, steken ze in brand en doden allen die willen ontkomen. Signy ontneemt zichzelf het leven. In die burcht vindt Sinfiotli echter het zwaard van Odin, dat aan de Volsungs had toebehoord. Zo komt het zwaard in het bezit van Sigmund. Diens leven neemt een wending als hij huwt met Borghild, die de oorzaak zal zijn van de dood van Sinfiotli. Hun zoon Helgi komt om in de strijd en de tweede zoon Hamond vertrok naar verre oorden en keerde niet weer. Later huwt Sigmund met Hjordis, de dochter van koning Eylimi. Koning Ligny had echter zijn zinnen gezet op Hjordis en valt Sigmund aan. In de strijd breekt het zwaard van Odin en sterft Sigmund. Zijn laatste woorden tegen Hjordis zijn: "Neem de stukken van het zwaard en voeg ze bijeen. Als onze zoon geboren is, moet je hem het zwaard geven. Hij moet mij wreken."

Hjordis huwt later met Elf, de koning der Vikingen. Deze voedt het kind van Sigmund en Hjordis op. Het kreeg de naam Sigurd (= Siegfried).

Een van de leermeesters van Siegfried is Regin, de dwerg. Regin had nog twee broers: Fafnir en Otter. Toen de goden Odin, Hoenir en Loki op aarde wandelden ontmoetten zij Otter. Loki doodde hem. Toen ze even later bij Fafnir kwamen verplichtte deze de goden om de huid van Otter te vullen met goud en edelstenen. Zo kwam Fafnir in het bezit van een geweldige schat, die hij uit angst dat iemand hem zou bestelen, angstvallig bewaakte. Maar de vloek van Andvari, een andere dwerg rustte op de schat en Fafnir veranderde in een draak.

Regin vraagt aan Siegfried om de draak te doden. Siegfried vraagt daarom aan Regin om eerst het zwaard van Sigmund weer aaneen te smeden. Dat gebeurt, en met het zwaard trekt Siegfried de draak tegemoet. Fafnir verlaat eenmaal daags zijn schat en sleept zich naar de rivier om er te drinken. Siegfried graaft zich in, in de sleuf die het drakenlijf in de aarde heeft uitgeschuurd. Als de draak met zijn weke onderlijf boven hem is, steekt hij het zwaard diep in de buik en Fafnir sterft. Regin komt daarna om wraak te eisen voor de dood van zijn broer en vraagt het hart van de draak om op te eten. Siegfried bereidt het hart boven een vuur, en wil proeven of het gaar is. Hij brandt zijn vinger, steekt hem in de mond en ontdekt dan dat hij de taal van de vogels verstaat en verneemt zo dat Regin hem wil doden. Daarop doodt Siegfried Regin en slaat de weg in naar Brunhilde, die in de burcht in Hindfell, omgeven door vlammen ligt te slapen. Dat hadden de vogels hem verteld. Siegfried doorklieft de vlammenzee en kust Brunhilde wakker, maar verlaat haar weer na één nacht. Dat is dan weer de aanzet tot een verdere dramatische ontwikkeling, die wel heel dicht de historische gebeurtenissen benadert.

Maar dat is een ander verhaal. Dat komt aan bod in de periode geschiedenis van vijfde en zesde klas en hoort tot het verhaal van de Nibelungen. Genoveva van Brabant was de echtgenote van deze Siegfried.

Het verhaal van de Nibelungen is vooral door Wagners operatetralogie: Der Ring des Nibelungen bekend geworden.

© Helend opvoeden  2025

naar boven