Sprekende handen
Oefen eerst door je handen te bekijken, te bewegen, in verschillende posities en verhoudingen tot elkaar te plaatsen. Ontdek de mogelijkheden, de gebaren en bewegingen. Observeer hoe de vingers gracieus buigen of rondingen kunnen vormen. Creëer verschillende afstanden tussen de vingers, buig ze, strek ze. Laat je handen, vingertoppen en vingers op allerlei manieren iets aanraken. Ontdek de asymmetrie; welke hand is het sterkst, meest behendig.
Observeer de handen en handbewegingen van anderen. Let op hoe mensen handen schudden. Wat spreekt er uit wat betreft gebaar, vorm, ruimte, tijd en warmte? De hand geven en momentele oogcontact van leraar aan ieder individueel kind in de ochtend, is van grote waarde.
Onze handen kunnen speels zijn.
- Door duim en wijsvinger bij elkaar te brengen, ontstaan sprekende monden.
- Door samenvoegen van ring en middelvinger en omhooghouden van wijsvinger en pink, ontstaan een haas, konijn of paard. De duim vormt de onderkaak van de muil.
- Vingerspelletjes, schaduwfiguren en poppenspelen worden met spelende, sprekende handen gedaan.
- Vingerspelletjes als – Hier is de kerk; hier is de toren. Open de deur en zien alle mensen zingen.
- Zogenaamd luisteren naar de zee in een 'schelp'.
- Knippende schaar.
- Hangende druppel water; laten vallen en uit elkaar laten spetteren.
- Samenballen; de hand vormt zo een levend spiraal! Openen, spreiden, stralen
Met onze handen kunnen wij heel veel uitdrukken. Het kan voor het niet-sprekende kind een hulp zijn als de ander met zijn handen de woorden onderbouwt. Niet alleen de gebarentaal maar ook het 'bezielen' van het communiceren met de handen. De gebarentaal wordt als 'cadeau' ook verlevendigd als wij leren om onze handen als deel van het gesprek met de kinderen te gebruiken. Niet alleen tijdens het verhaal, maar ook gewoon door de dag heen, is het een ondersteuning van onschatbare waarde.
© Helend opvoeden 2025
